Pulpety wołowe i smażony kalafior

0 Flares 0 Flares ×

Więcej wolnego czasu wykorzystuję na wymyślanie nowych przepisów, aby w czasie chaosu organizacyjnego mieć już sprawdzoną bazę pomysłów na obiad :) No i nie ukrywam- aby urozmaicać menu swoich Podopiecznych!


PULPETY

Składniki:
- mięso wołowe mielone
- jajko
- papryczka chili- pół sztuki
- świeża bazylia- kilka listków
- suszona mięta- pół łyżeczki pokruszonej
- świeża natka pietruszki- pęczek (ale same liście i cienkie gałązki)

Wykonanie:
Mięso wymieszać z pokrojoną papryczką, posiekanymi ziołami i jajkiem. Wyrabiać chwilę, uformować małe kulki i obsmażyć z każdej strony na patelni. Następnie przerzucamy je do garnka, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu.
Doprawiamy do smaku chili, ziołami i łyżką mleka kokosowego.

SMAŻONY KALAFIOR
Składniki:
- kalafior
- curry – odrobina
- mleko kokosowe- ok. 50 ml

Wykonanie:
Kalafior myjemy, kroimy na mniejsze części. Osuszamy. Trzemy na drobnych oczkach na tarce. Obsmażamy (bez oleju!) na patelni, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Posypujemy curry i mieszamy bardzo dokładnie. I smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając żeby nie zrobiła się papka.

DSC_0248

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>